Nieuws

Persbericht: Rioso van de Kapel op pensioen


Na tien jaar onder het zadel van Constant mag de vijftienjarige SBS-merrie Rioso van de Kapel (°2001, Idem d’Azur x Glennridge) genieten van een welverdiend pensioen. Rioso zal vanop de weides van het Van Paesschen Equestrian Center de jonge generatie kunnen in de gaten houden en ingezet worden voor de fok. Hiermee is het een hoofdstuk dat zich afsluit voor Constant, die met Rioso zijn doorbraak in de internationale sport maakte.

 

“Rioso en Constant, dat is een mooi verhaal", vertellen de ouders van Constant: “met haar startte hij in de junioren, evolueerde hij naar de young riders en maakte hij de overstap naar de senioren. Die twee zijn samen groot geworden!"

 

Rioso van de Kapel is al tien jaar in eigendom van Van Paesschen Equestrian Center en is dus een merrie waar de hele familie aan gehecht is: “we hebben haar nooit willen verkopen en altijd willen houden voor Constant. Zij heeft niet het makkelijkste karakter, maar voor Constant heeft zij altijd een groot hart gehad. Ze heeft altijd alles gegeven en verdient dan ook een mooi pensioen. Bovendien is Rioso een uitmuntend paard voor de speedproeven - één van de snelste paarden ter wereld - en hopen we er een paar veulens van te fokken."

 

Het moment is goed gekozen, met een nieuwe garde jonge talenten die op de stallen is aangekomen en klaargemaakt wordt voor de toekomst.

 

“Rioso is altijd al een fantastisch en goed ingesteld paard geweest”, vertelt Constant,

“ik heb van haar enorm veel geleerd en veel gewonnen. Als jong paard al won ze heel veel en ging ze voor die overwinning, en in de speedproeven wist ze precies waar ze naartoe moest. Ik heb nooit veel moeite moeten doen om kort te draaien, dat deed ze vanzelf. Rioso is er altijd voluit voor gegaan.”

 

Met Rioso van de Kapel behaalde Constant de selectie voor het EK Junioren te Hoofddorp in 2009 en won hij datzelfde jaar het Belgisch Kampioenschap Junioren in Brugge, om maar enkele mooie resultaten op te noemen. Toch zijn er onder de vele overwinningen enkele die Constant speciaal bijblijven:

 

“In Doha was het toch heel bijzonder om derde te worden in de GCT rankingproef tussen al die grote ruiters, twee jaar geleden. We kwamen net na Patrice Delaveau en Harrie Smolders! Ook de overwinning in Monaco in de zomer 2014, en even later in Parijs, zijn onvergetelijke momenten.”

 

En laten we de schitterende overwinning voor het thuispubliek in de speedproef van de CSI5* Antwerpen, drie jaar geleden, niet vergeten...

 

“Ik wil graag mijn ouders bedanken voor de kansen die ze me gegeven hebben: het is omdat zij Rioso voor mij hebben gehouden dat ik geraakt ben waar ik nu sta.”

 

De familie wil graag nog iedereen bedanken die er geweest is voor Rioso van de Kapel voor hun goede zorgen: sponsors, hoefsmeden Xavier en Jean, dierenartsen, grooms, vrienden en supporters.